PUANIM NEDEN YÜKSELMİYOR :(

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş

hülya yavuzSınava kısa bir süre kaldı. Artık hızlı bir şekilde hareketlenme zamanı…

Peki bu kısa zamanı nasıl değerlendirmeliyiz? Nasıl nokta atışı yapıp kalan zamanı en verimli şekilde geçirebiliriz? Biraz bunlardan bahsedelim;

Şimdilerde hepinizin kafasında şu sorular var: Çalışıyorum çalışıyorum sınav sonuçlarım yükselmiyor, ne zaman yükselecek? Bunaldım. Yeter artık! Çalışma azmim azaldı gibi serzenişlerde bulunmaya başladınız bile.

Arkadaşlar öncelikle şunu bilmek lazım; deneme sınavları genellikle inişli çıkışlı bir seyir izler. Doğrusal bir şekilde sürekli yükselen bir deneme sınavı grafiği görmek pek mümkün değildir. Bu iniş çıkışlara rağmen çalışma düzenini bozmayan, yeterli soru bankası, branş denemesi, çıkmış soru ve fasikül denemesi çözen öğrenciler gerçek sınavda mutlaka daha yüksek puanlar alırlar.

puanim yukselmiyor

Grafik 1000’den fazla öğrencinin deneme sınavı ortalamaları ve gerçek sınav sonuçlarının karşılaştırılması sonucu hazırlanmıştır.

Burada görülen; öğrencilerin yaklaşık % 80’i gerçek sınavda puanlarını arttırmıştır. Bunların da yaklaşık % 30’u 20 puandan daha fazla arttırmıştır.

İşte bu % 30’luk dilim, deneme sınav sonuçlarına takılmadan çalışmalarını kararlılıkla sürdüren öğrencilerdir.

Birçoğunuz deneme sınav sonucunu eline aldığında hemen toplam netine bakar. Başarısını da bu netteki artış ya da azalışa göre ölçer. Aslında o deneme sonuç karnesi bize çok daha fazla şey anlatır.

Toplam net de bir göstergedir ama bundan daha önce; yaptığınız toplam soru sayısını öncekilerle karşılaştırmalısınız. Daha sonra bu toplam içerisindeki yanlış sayısını tespit edip, bu yanlışların nedenleri üzerine kafa yormalısınız. Bu yanlışların kaçı işlem hatasından ya da dikkatsizlikten kaynaklanıyor? Kaçı bilgi eksikliğinden bunları incelemelisiniz.

Bu tespitleri yaptıktan sona eksiğinizi görmüş ve önünüzdeki süreci planlamak için gerekli verileri sağlamış olursunuz. Bütün bunları yazılı bir şekilde yapmanız çok daha faydalı olacaktır.

Çalışma sisteminizde, programınızda yalnızca soru bankalarını bitirmek değil, sınav yönetimi de önemli yer tutmalıdır. TYT için 120 soruyu 135 dakikaya sığdırabilmek ve soru yönetimini başarılı bir şekilde sürdürebilmek de sınav sürecinin önemli ve dikkat edilmesi gereken parçalarındandır. Sınava hangi dersten başlayacağınız, sorulara ayırdığınız zaman dilimi, sınavda heyecanın kontrolü bunların hepsi sınav başarımızı etkiyen faktörler arasındadır.

Branş denemeleri ve fasikül denemeleri de bu stratejileri öğrenip, pratiklerini yapmak için gereken birer çalışma olarak görmelisiniz. Yani deneme sınavlarını sizi ölçen enstrümanlar olarak değil; eksiklerinizi görmenizi sağlayan ve gelecekteki çalışmalarınızın içerik ve yoğunluğunu gösteren birer rapor olarak görmeniz gerekir.

Sonuç olarak, sınava hazırlığın;

-Bilgi edinme

-Edinilen bilginin pekiştirilmesi

-ÖSYM sorularıyla karşılaştırılması

-Edinilen tüm birikimin sınav anında uygun stratejiyle kullanılması

gibi birden fazla sürecin bir arada başarıyla kullanılmasını gerektirdiğini bilmelisiniz. Çalışmalarınızı buna göre planlayıp, kararlı bir şekilde uygulamalısınız.

Hepinize başarılar…