Tıp Fakültesi

Bu yazıyı arkadaşlarınla paylaş

Tıp programının amacı, insanların sağlığını koruma ve geliştirme, hastalık ve sakatlıklarını iyileştirme alanında çalışacak sağlık personelini (hekimleri) yetiştirmek ve bu alanda araştırmalar yapmaktır.

Tıp Fakültesi Kaç Netle Kazanılır? TIKLA ÖĞREN

BÖLÜMDE OKUTULAN BAZI DERSLER:

Tıp programında eğitim süresi 6 yıldır. Bu fakültelerde eğitim “Tıp Doktorluğu” ve “Temel Tıp Bilimlerinde Lisans Eğitimi” olmak üzere iki düzeyde yapılır. Tıp Doktorluğu düzeyi 3 kademeden oluşur.

1-Temel Tıp Bilimleri Önlisans Kademesi, eğitimin ilk iki yılını kapsar. Biyoloji, fizik, kimya dersleri ile anatomi, fizyoloji, mikrobiyoloji vb. temel tıp dersleri verilir.
2. Klinik Bilimleri Yüksek Lisans Kademesi, eğitiminin 3, 4 ve 5. sınıflarını kapsamakta ve bazı temel tıp bilimleri dersleri ile klinik, poliklinik gibi uygulama alanları ve gerekli laboratuvar çalışmalarını içermektedir. 4. ve 5. sınıflarda hastane içinde ve hasta başı eğitimleri (klinik stajlar) yapılır.
3. Eğitimin 6. yılını kapsayan Aile Hekimliği Kademesi, klinik ve poliklinik uygulamalarını içermektedir. 6. Sınıftaki tıp öğrencisine “intern” adı verilir. İnternler eğitim hastanesinde bir hekim gibi çalışarak iş başında eğitim görürler.

TERCİH EDECEK ÖĞRENCİLERİN SAHİP OLMASI GEREKEN NİTELİKLER:

Tıp programında okumak ve doktor olmak isteyen kimselerin çok üstün bir akademik yeteneğe, kuvvetli bir dikkat ve belleğe; operatör olmak isteyenlerin ayrıca el-parmak becerisine sahip olmaları gerekir. Tıp eğitimi uzun ve yorucu bir eğitimdir. Bunun için kişinin bilime, özellikle biyoloji, fizik, kimya, anatomi ve fizyolojiye içten ilgi duyması, sabırlı ve azimli olması, meslektaşları ve hastaları ile iyi iletişim kurabilmesi için hoşgörülü, insan sevgisi ve insanlara yardım isteği güçlü bir kimse olması gerekir. Tıp eğitimi uzun ve masraflı bir eğitimdir. Kişinin bu hususu göz önünde tutması gereklidir.

KARİYER İMKANLARI:

Türkiye’de doktorlar 6 yıllık üniversite eğitimi görürler ve mezun olduklarında pratisyen hekim olurlar, reçete yazma ve hastanelerde çalışma iznine sahip olurlar.

Belirli bir alanda uzmanlaşmak isteyenler, yılda iki defa yapılan (Nisan ve Eylül aylarında) Tıpta Uzmanlık Sınavı’na (TUS) girerler. Bu sınavı başaran (sınava girenlerin yaklaşık %5-10’u) hekimler branşlarına göre 4 ila 6 yıl arasında ihtisas eğitimi görerek uzman hekim olurlar.

Devlet hastanelerinde, askerî hastanelerde ve özel hastanelerde iş bulabildikleri gibi kendi muayenehanelerinde de çalışabilirler.